Tweede-huis. De site voor meer informatie inzake een tweede woning !

Hypotheek voor een 2de huis

Het klinkt ideaal. Een huis in de stad en een mooi huis in een warmer land, in het binnenland, bij de bossen of bij zee. Er zijn verschillen tussen een tweede woning in Nederland en een tweede woning in het buitenland. Een huis voor een prikje in het buitenland kopen is lang niet altijd meer te doen. Landen als Frankrijk, Italië en Spanje zijn hebben toch een redelijk hoog prijssegment. In landen als Bulgarije en Marokko kunt u (nu) nog relatief goedkoop een (tweede) huis aanschaffen.

Omdat een tweede huis in het buitenland meestal tot 75% van de executiewaarde wordt gefinancierd, betekent dit dat u het niet gefinancierde deel uit eigen middelen moet voldoen.

bank in Nederland

Voor de financiering van een 2de huis in het binnen- of buitenland, kunt u doorgaans bij een Nederlandse bank terecht. Vaak hebben Nederlandse banken samenwerkingsverbanden met banken in het buitenland.

bank in het buitenland

Kiest u toch voor een bank in het buitenland, dan is het aan te raden hulp in te roepen van iemand die de gang van financiële zaken in dat land kent.

Rentetarief

De rentetarieven voor een tweede woning licht doorgaans bij Nederlandse banken iets hoger dan voor een eerste woning. Een tweede huis wordt meestal tot 75% van de executiewaarde gefinancierd.

Fiscaal

De hypotheekrente voor een hypotheek of lening voor een tweede huis is niet aftrekbaar. U bent over de waarde van het huis, waarvan u de eventuele schuld aftrekt, belasting schuldig in Box 3, hoog 1,2 %. Er zijn landen waarmee Nederland verdragen heeft gesloten. U bent dan de belasting schuldig aan het gastland. Ook eventueel ontvangen huur (als het meer dan 70% van de tijd verhuurd is) dient u dan in het buitenland op te geven.

Belegging

Een tweede huis kan ook (deels) als belegging dienen. Het zal zeker op korte termijn, geen spectaculaire winst opleveren, maar het biedt zekerheid en bovendien heeft u het plezier van een tweede huis erbij. Zoek voordat u tot koop overgaat altijd wel uit of alle vergunningen er zijn (en kloppen) en dat er aan alle lokale (bouw) voorschriften wordt voldaan.

Overwaarde gebruiken

De goedkoopste manier om een tweede huis aan te schaffen is, de eventuele overwaarde op uw eerste woning te benutten door het verhogen van de hypotheek. Daarnaast is er dan nog een bedrag eigen geld nodig omdat het tweede huis niet tot 100% gefinancierd wordt (meestal tot 75% van de executiewaarde). Het is aan te raden om met het financieren van een tweede woning niet tot maximale inbreng van vreemd kapitaal uit te gaan. Het is beter om de helft uit eigen middelen te financieren.

Oversluiten of tweede hypotheek?

Dit betekent in de meeste gevallen dat u de huidige hypotheek zult oversluiten, de oude wordt afgelost, en een nieuwe, hogere hypotheek wordt afgesloten. Wilt u dat niet omdat het door boeterente of ongunstige rente onvoordelig is, dan kunt u een tweede hypotheek, naast uw huidige hypotheek overwegen. Het eerste huis geld dan als onderpand voor de nieuwe lening. Van het deel dat u gebruikt voor de financiering van de tweede woning is de hypotheekrente nooit aftrekbaar.


Maak jouw eigen website met JouwWeb